Einde van de Certified PDF?

Einde van de Certified PDF?

Als leverancier van advertentiemanagement- en controlesoftware zie ik al tijden in de cijfers (zie de blog Fouten in PDF-bestanden) dat steeds meer ontwerpers en dtp’ers ervoor lijken te kiezen geen Certified PDF aan te leveren. Het lijkt kortom, alsof men certificeren niet meer nodig vindt.

Als iedereen goede PDF-bestanden zou aanleveren, dan is dat natuurlijk ook niet nodig. Echter, op dit moment blijkt dat ca. 20% ergens in het proces moet worden gecorrigeerd. Meestal betreft het RGB of transparantie.

Nu kunnen de meeste drukkers al beter overweg met dit soort problemen dan vroeger, maar niet allemaal. Om die reden is het natuurlijk veel beter om altijd een goede PDF te leveren, door simpelweg de juiste voorinstellingen te gebruiken.

Jaren geleden heb ik al een pagina gemaakt hoe InDesign in te stellen voor dit beste resultaat. Voor eenieder die zekerheid over zijn advertentiemateriaal wil bij de huidige normen zet ik de url onderaan. Als je er iets aan hebt, dan vind ik dat natuurlijk leuk om te horen!

Pilot

Maar ik zei het al, we hebben het hier over de huidige druknormen. Per 1 juli is in pilot een nieuwe norm geïntroduceerd. In feite komt deze nieuwe norm erop neer dat straks vrijwel iedere PDF gedrukt kan worden, of er nu lo-res (kwaliteit beeld is dan eigen keuze), transparantie, RGB of wat dan ook voor fout in zit. Enkel het formaat en de afloop blijven dan nog een punt van aandacht (hier wordt door Ad2Print altijd al apart en direct bij uploaden op gecontroleerd!).

Er zit natuurlijk één heel groot voordeel aan de nieuwe norm. Voortaan kan de klant die bagger aanlevert gewoon worden geholpen, zonder dat je deze meer hoeft uit te leggen dat het bagger is. Voor sommigen een hele opluchting!

———-

NB: Ben je uitgever, gebruik dan het schema hieronder in overleg met de drukker van jouw titel welke norm jij het beste kunt hanteren. Per 1 januari 2017 is het streven de nieuwe norm algemeen te gebruiken, maar dan moeten wel alle prepressbureaus en drukkers daar in mee zijn gegaan…
Bron schema: GWG brochure

Hoe maak je een goede PDF die voldoet aan de huidige normen:
http://www.hoemaakikeengoedepdf.nl

Meer informatie over de nieuwe normen:
http://www.printarena.nl/print-arena/gwg2015-verandert-er-en/

Certified PDF of niet?

Leave A Response

* Denotes Required Field