Gratis komkommer?

Gratis software

Een dezer dagen lanceren we officieel de gratis versie van de software van Service for Publishers. In deze blog vertel ik hoe ik tot deze stap ben gekomen en waarom het zo mooi is dat iedere uitgever nu de uploadmodule kan gebruiken. Tenslotte leg ik uit wat ik ooit, in een ver verleden, van een komkommeractie heb geleerd…

Newbie in verkoopland

In 2006 is Ad2Print feitelijk geboren. Het programma dat ik persoonlijk heb ontwikkeld in de eerste jaren deze eeuw noemde ik dropad.com. Het programma scheelde me enorm veel tijd en ik wist daarom zeker dat het voor meer uitgeverijen dan die ene waar ik voor werkte interessant moest zijn. Ik vroeg Onno de Haan en Ferdinand Rusch om advies. Onno ontwikkelde een echte interface, vandaag de nog altijd een van de prettigste interfaces waar ik mee werk, en Ferdinand dacht mee over de meer inhoudelijke functionaliteiten. Ad2Print was het resultaat.

In 2008 ging ik samen met Ferdinand de verkoopuitdaging aan: we gingen naar een uitgeversbeurs. Daar merkten we dat de meeste uitgevers enthousiast waren over Ad2Print, maar nog afwachtend waren. Zo herinner ik me nog gesprekken met ANWB, Schiphol Magazine en nog een aantal andere gerenommeerde partijen. Alleen bij de Adformatie Groep spraken we een verkoper aan die er direct wel wat in zag. Een afspraak werd gemaakt.

Makkelijk

Bij de Adformatie Groep werden we ontvangen door de verkoper, maar die bleek helemaal geen tijd te hebben. Bovendien zag zij er meer iets in voor haar collega dan voor zichzelf. Geluk bij een ongeluk bleken de betreffende traffic-dame (Maartje) én de financieel beslisser (Olivier) aanwezig. Wij hadden als newbies nog geen idee hoe belangrijk het was juist met deze twee aan tafel te komen (de gebruiker en de beslisser), maar eager als we waren gingen we het gesprek in met deze twee onbekenden.

Aan tafel was het lastig overtuigen. Natuurlijk, we waren enthousiast en dat werd door Maartje en Olivier opgepakt. Maar een werkwijze veranderen van een uitgever is toch andere koek. Konden we een demonstratie geven, zo werd ons gevraagd. Natuurlijk, al moeten we daarvoor even naar de traffic-computer.

Ik logde in en ging naar de nieuwste editie van PropertyNL. Daar stonden allerlei nieuwe reserveringen klaar en onderaan hingen al diverse PDF-bestanden. In no-time hing ik de juiste PDF aan de juiste reservering. ‘Als het echt zo makkelijk is, dan wil ik het wel’, zei Maartje. ‘Zo makkelijk is het’, beaamde ik.

Groeien

Het was de start van een samenwerking die tot op vandaag voortduurt. Samen met PropertyNL en Adformatie Groep ontwikkelde ik het programma door. Het werken met compleet verschillende uitgevers met hier en daar een verschillende kijk op traffic zorgde ervoor dat het een enorm flexibel en des te sterker programma werd. Maartje is inmiddels met pensioen, maar heeft veelvuldig laten weten dat Ad2Print haar laatste werkjaren tot een feest heeft gemaakt. Als enig verantwoordelijke traffic’er voor alle bladen toentertijd, werkte ze ook bij een griepje thuis nog verder. Iets wat we ook nu nog geregeld zien en horen van andere traffic’ers.

Dankzij het succes bij de Adformatie Groep zijn nieuwe klanten via mond tot mond reclame erbij gekomen. Via Adformatie, kwam heel Kluwer in beeld. En ook na de verkoop van de advertentie-dragende titels bleef Kluwer trouw aan Ad2Print. Op verzoek van Kluwer is namelijk ook een uiterst handig stopperbeheer gekoppeld aan het programma, een ideale marketingtool voor de eigen organisatie.

De ingang naar Sijthoff Media Groep en Vakmedianet was de afsplitsing van Kluwer. Het personeel wilde per se Ad2Print meenemen. Logisch, durf ik te stellen… heb je eenmaal gewerkt met Ad2Print, dan wil je nooit meer anders!

Gratis!

De ambitie van mij met mijn Service for Publishers is altijd geweest dat iedere uitgever in Nederland, van groot tot klein, dezelfde uploadmodule zou gebruiken. Die ambitie had ik niet om daar een hele dikke boterham mee te verdienen, maar gewoon omdat ik zelf enorm overtuigd ben geraakt van de kwaliteiten van mijn software. En als ik daarbij met zekerheid kan stellen dat ik de kostenfactor van een uitgever enorm kan drukken, dan wil ik dat graag doen.

Nu kiezen uitgevers niet altijd voor lagere kosten. Deze wijsheid heb ik van Olivier Verhaar, die onlangs via omwegen weer op mijn pad is gekomen. Uitgevers zien namelijk hoe dan ook iedere nieuwe software in eerste instantie als kostenpost. Dus voordat je iets nieuws neemt, moet je er zeker van zijn dat het gaat werken. Inwerken van mensen kost tijd. Bij sommige programma’s zelfs heel veel tijd.

Volgens Olivier is daarom gratis laten kennismaken de enige mogelijkheid om mensen te overtuigen. Dat is daarom vanaf nu, september 2016, mogelijk. Vandaag of morgen gaat het persbericht erover uit. Natuurlijk is mijn wens te zien dat veel uitgevers dit gaan proberen. Maar net zo leuk vind ik het idee dat hiermee mijn oorspronkelijke doel in zicht komt, namelijk om iedere uitgever – groot en klein –, van een professionele uploadmodule voorzien. Tegen die kleine uitgever zeg ik daarom met klem: Gebruik het! Het is top en het is gratis!

Komkommers

Ik werk zelf nog elke dag met Ad2Print en Banner2Base. Soms om eraan te sleutelen, soms om een klant bij te staan. En nog elke dag geniet ik ervan, hoe vreemd dat mag klinken. Ik hoop dan ook van harte dat het gratis kunnen kennismaken met mijn software gaat leiden tot het gebruik bij vele uitgevers.

Gratis dus, geheel gratis. Maar ik weet helaas ook dat zelfs gratis het moeilijk is om mensen over een streep te helpen. Zo herinner ik me heel goed de dag dat ik voor het jongerencentrum van Roermond gratis komkommers mocht uitdelen. Het waren eersteklas komkommers, niets mis mee, die we gratis mochten meegeven aan het winkelend publiek. Het bleek buitengewoon lastig mensen ervan te overtuigen dat het prima komkommers waren. Kortom, het hogere doel is me even ontschoten, maar de reacties bleven me bij.

Gratis komkommer

Ik bedoel maar te zeggen, gratis of niet, mensen overtuigen is nu eenmaal het moeilijkste dat er is. Zeker als de aanbieding het dagelijkse leven kan beïnvloeden, ook al is het ten goede. Ik hoop binnenkort te kunnen vaststellen dat jullie, uitgevers en acquisitiebureaus, gratis de proef gaan doen. Ik durf te wedden dat het zal bevallen. Zo niet, dan mogen jullie bij mij gratis een mooie komkommer komen halen. Bij deze beloofd!

Leave A Response

* Denotes Required Field